(Päivitetty 29.6.2004) Takaisin kotisivun alkuun
Maratontaulukko, 1999, 2000, 2001, 2002, 2003

VI Viron poliisi-RikSha -turnaus Narvassa 19.6.-20.6.2004

Rikospoliisien Shakkikerhon (RikSha) ja Viron poliisin joukkueet kohtasivat kuudennen kerran. Turnaus pelattiin Narvassa kaupunginhallituksen talossa. Turnaus oli otettu Virossa kuudennen kerran järjestettyjen Suomen kulttuuripäivien (16.-19.6.) ohjelmaan. Päivät olivat ensi kerran Narvassa.

Molemmat joukkueet majoittuivat Narvassa King-hotelliin (os. Lavretsovi 9). Ensimmäisen pelipäivän aamiaisen jälkeen vierailimme Narvan linnan Viron puoleisessa osassa eli Hermannin linnassa. Venäjän puolella sijaitsevaan Iivanan linnaan pääsee Ystävyyden siltaa pitkin vain viisumilla. Hermannin linnan pihalle on siirretty Leninin suurikokoinen patsas, jonka "siunaava käsi" osoittaa Iivanan linnaa kohti. Oppaanamme linnassa oli venäjänkielinen Jelena, jonka puheet suomensi Ants Kalev.

Linnakierroksen jälkeen teimme kaupunkikierroksen ja seuraamme liittyi paikallinen hyvin suomea puhuva opas, Narvan tulkki Boris Seissonen. Hän kertoi mm. 50 vuotta toimineesta huonoon kuntoon päässeestä shakin koulutuskeskuksesta, jonka voi uskoa olleen upea paikka. Muutaman sadan metrin päässä oli toinen suuri, mutta matala rakennus, jossa koulutettiin shakkituomarit. Näihin tarkoituksiin rakennuksia käytettiin aina 90-luvun alkuun saakka.
Seissonen kertoi myös patsaaseen liittyvästä kirouksesta. Leninin patsas oli siirretty läheiseltä toriltakin, koska liikkeet, joihin sen "siunaava käsi" osoitti olivat menneet nurin. Ja kun se siirrettiin Hermannin linnan pihalle osoittamaan kohti Neuvostoliiton puolella ollutta Iivanan linnaa alkoi Neuvostoliitto hajota ja talous heiketä.

Molemmat joukkueet nauttivat lounaan Café Genevassa, joka toimi iltaisin Disko-baar Genevana (os. Võidu tn. 2). Aterioinnin jälkeen siirryimme hotellimme kautta Narvan kaupunginhallituksen osin violetinväriseen rakennukseen, joka sijaitsi osoitteessa Peetri plats 5. Muutaman kymmenen metrin päässä aukean reunassa sijaitsi tulliselvityspiste Venäjälle. Sen edustalla odottelivat turistien linja-autot jonossa jatkaakseen matkaa edelleen Pietariin.

Turnausta edelsi vielä Viron idän prefektuurin poliisijohtajan Kalev Prillopin tervehdyspuhe, jossa hän mainitsi suuren virolaisen shakkimiehen Paul Keresin syntyneen ja asuneen kuusi vuotta Narvassa. Keres lienee ollut kuuluisin virolainen ja hän oli hyvissä yhteyksissä Suomeen.
Toisena asiana Prillop toi esille meneillään olleet Suomen kulttuuripäivät. Samalla hän kertoi, että prefektillä on ja on ollut tiivis yhteistyö suomalaisten kollegojen kanssa tuoden erityisesti esille entisen poliisiylijohtaja Olli Urposen, nykyisen KRP:n päällikön, poliisineuvos Rauno Rannan sekä Virossa aiemmin toimineen poliisitarkastaja Reijo Hyytiäisen. Heillä on ollut Prillopin mukaan suuri ansio maittemme poliisisuhteiden paranemiseen.
Lopuksi hän toivoi hyvää turnausta ja sellaisia pelejä, joita voisi muistella ja analysoida vielä vuosienkin jälkeen.

Ottelut alkoivat klo 14 pitkien pelien turnauksella kuusihenkisin joukkuein pelinopeudella 2+2 tuntia / 40 siirtoa ja 30+30 minuutin aikatarkistus pelin loppuun.

RikSha voitti turnauksen pitkä pelit 3,5 - 2,5 ja otti kiinnityspisteen kiertopalkintoon. Kiertopalkinnon saa omakseen joukkue, joka ensin saa kuusi kiinnityspistettä. Kiinnitystilanne kiertopalkintoon on tämän voiton jälkeen RikShan hyväksi 4½ - 1½.

Yrjö Mölsä päätti pelinsä ensimmäisenä Tõnu Järvelaidia vastaan tappiolla seinäkellon näyttäessä 17.34.
Minuuttia myöhemmin Jari Lehvonen tasoitti voittamalla Vadim Bogdanovin.
Harri Laakso vei RikShan johtoon 20 minuuttia myöhemmin
Heti perään mielestäni suurimman ja voittomme kannalta tärkeimmän tasapelin otti Kari Rauramaa Vladimir Zavoronkovia vastaan. Vladimir oli juuri muutamaa viikkoa aikaisemmin saavuttanut Venäjällä pelatussa turnauksessa KvM-arvoon (kansainvälinen mestari, IM) tarvittavan tuloksen.
Jorma Haanpää vei voiton Ruslan Laanjärvestä.
Viimeinen peli Leili Pärnpuun ja Tapani Tähkävuoren välillä päättyi Tapanin tappioksi. Olisikohan syy ollut itsensä kuvauttaminen Lenin-patsaan käden alla.

2 + 2 tuntia + 30 min.
pöytä Viron poliisi   2,5 - 3,5   RikSha
1 Vladimir Zavoronkov   0,5 - 0,5   Kari Rauramaa
2 Leili Pärnpuu   1 - 0   Tapani Tähkävuori
3 Agu Kipso   0 - 1   Harri Laakso
4 Ruslan Laanjärv   0 - 1   Jorma Haanpää
5 Vadim Bogdanov   0 - 1   Jari Lehvonen
6 Tõnu Järvelaid   1 - 0   Yrjö Mölsä

Sunnuntaina 20.6. pelattiin nopean shakin turnaus joukkueiden välisenä (15 + 15 min.) sekä henkilökohtaisena.

RikSha voitti joukkueottelun 19 - 17.

Joukkueenjohtajat sopivat etukäteen, että
- joukkuekilpailun voitto ratkeaa täyskierroskilpailulla joukkueen kaikkien pelaajien yhteenlasketulla pistemäärällä.
- henkilökohtaisen kilpailun voittaja saadaan selville laskemalla täyskierroskilpailun pisteet ja eniten pisteitä saanut oli voittaja.
- mikäli kaksi tai useampaa pelaajaan päätyy samaan pistemäärään, niin sijoituksen määrää voitto ylemmällä pöydällä pelanneesta vastajoukkueen pelaajasta.
- RikShan joukkueessa kuudennella pöydällä edellispäivän joukkueesta poiketen pelaa Risto Reijo.

Nopean shakin (15+15 min.) henkilökohtaisen kilpailun tulokset:

1. H. Laakso (5 pistettä / 6 peliä)
2. J. Haanpää (4 / 6)
3. V. Zavoronkov (4 / 6)

Tulostaulukko

15 + 15 min.
pöytä Viron poliisi   17 - 19   RikSha
1 Vladimir Zavoronkov           Kari Rauramaa
2 Leili Pärnpuu           Tapani Tähkävuori
3 Agu Kipso           Harri Laakso
4 Ruslan Laanjärv           Jorma Haanpää
5 Vadim Bogdanov           Jari Lehvonen
6 Tõnu Järvelaid           Risto Reijo

Tuomarina Leonid Peleshev
Viron poliisin joukkueenjohtaja Ants Kalev
RikShan joukkueenjohtaja Tuomo Honkanen

kilpailukutsu